21 mars 2008

Plast

Vad händer med saker av plast efter att vi slutat använda dem?

Har precis läst en artikel i magasinet Filter om plast. Enligt den är det bara tre till fem procent av all plast som på något sätt återvinns. Problemet med återvinning av plast är att den smälter vid så låga temperaturer att den inte går att göra ren på samma sätt som exempelvis glas och metall. Dessutom avger upphettad plast mycket giftiga gaser.

Resterande 95-97 procent hamnar ... var? En del hamnar förstås på soptippen, men skrämmande mycket hamnar i naturen eller havet. Och vad händer där? I princip ingenting. Enligt forskarnas bästa gissning kommer det ta många sekler innan plasten försvinner naturligt. Så plasten bara ligger där. Det finns exempelvis fåglar som svälter ihjäl för att magen är full av plastbitar.

Det finns också forskning som tyder på att binfenol A, ett ämne som används för att tillverka vissa typer av plast, gör oss feta och ökar insulinproduktionen i kroppen. Så det är kanske inte en slump att fetma och insulinresistens (diabetes) ökar i dagens samhälle.

Så det är väl värt att tänka sig noga för innan man använder en produkt av plast.

2 kommentarer:

Miljøkompis sa...

Hoppas verkligen det ämnet inte finns i läskflaskor och annan matförpackning!!

(tre minuter senare...) har just googlat bisphenol-A och hittade på en gång flera sidor som påstår att det finns i matförpackningar, OCH farligt.

The plastics industry says it is harmless, but a growing number of scientists are concluding, from some animal tests, that exposure to BPA in the womb raises the risk of certain cancers, hampers fertility and could contribute to childhood behavioral problems such as hyperactivity.

Usch!

Anonym sa...

Det låter skrämmande men samtidig bra att veta.

Är det ngt som du kommer att använda i ditt ex.jobb, det verkar både intressant och viktig för allmänheten att bli mera upplyst om vad som händer med avfall när de inte sorteras rätt.

kram/Amanda W